Nasveti za varno vožnjo

Prometna varnost

  • Vedno vozite s prilagojeno hitrostjo, tako da boste svoje vozilo lahko obvladovali.
  • Upoštevajte omejitve hitrosti, še zlasti v naseljih.
  • Pred in med vožnjo ne uživajte alkoholnih pijač.
  • Izogibajte se tveganim prehitevanjem, predvsem v gostejšem prometu in kolonah.
  • Upoštevajte prometne predpise.
  • Ves čas skrbite, da bo vaše vozilo tehnično brezhibno.

Pnevmatike

Samo ustrezne pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke. Le zadostna globina profilov omogoča dobro odstranjevanje vode in brozge izpod kolesa ter stabilnost v vseh vremenskih pogojih. Ker se guma kot organska snov stara, po štirih letih, ne glede na obrabljenost, izgubi sposobnost optimalnega oprijemanja na cestišču. Pnevmatike so edini stik vozila z voziščem, zato skrbimo, da bo vedno dober.

Zavore in zavorna tekočina

Za varno vožnjo je nujno brezhibno delovanje zavor, zato večkrat preverimo gladino zavorne tekočine. Če se je rahlo znižala, je morda vzrok obraba zavornih oblog, če pa se je znižala naglo, vozilo takoj odpeljemo k mehaniku. Zavorno tekočino zamenjamo najmanj vsaki dve leti. Vlaga namreč povzroča oksidacijo in korozijo zavornega sistema, ki začne puščati zavorno tekočino. Povzroča tudi uparjanje zavorne tekočine in nastanek tako imenovanega parnega čepa. Z občasnim preverjanjem zavorne tekočine se takim neprijetnostim lahko izognemo.

Luči

Uporaba luči je obvezna, ne glede na vidljivost. Večkrat preverimo, ali na avtomobilu res delujejo vse naprave za osvetljevanje ceste, označevanje vozila in dajanje svetlobnih znakov.

Zimska oprema

V avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo (zimska platišča, verige in lopata), spadata tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel. Preverimo tudi brisalce, če je morda guma natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila. Naprave za odtajevanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo. Pred daljšo vožnjo preverimo, ali imamo v rezervoarju dovolj goriva. Sneg lahko preseneti tudi zimsko službo in zgodi se, da vozilo z nemočnimi potniki obstane na cesti, zato odeja v vozilu ne bo odveč.

Kaj storiti v primeru prometne nesreče

Vaša dolžnost je, da v primeru prometne nesreče pomagate udeležencem v okviru svojega znanja ter zavarujete kraj nesreče, če tega ne morejo sami. S tem opozorite druge udeležence v prometu in preprečite nastanek novih nesreč. Presodite okoliščine, v katerih ste našli udeležence, zlasti če sami niste videli nesreče ali če je poškodovanec v nezavesti ter vključite druge, ki so na kraju nesreče. Presodite stanje poškodovanca (zavest, dihanje, srčni utrip, videz in barva kože, telesna temperatura, krvavitve, nevarnost poškodbe hrbtenice, morebitno bljuvanje ipd.). Obvestite policijo oziroma pokličite številko 113.